Eens met Goedele Liekens: “Het woord Passie is het meest overroepen woord dat er is”.

"Het woord Passie is het meest overroepen woord dat er is".

Er zullen mensen van mij als Passieboer wl eens zeggen dat het niet altijd over de top moet en dat Passie een populistisch woord is geworden doe daar niet aan mee. Dat is de visie die ze hebben over wat Goedele hieronder schrijft. Misschien dat je dan mijn "Passie voor mensen" en mijn coaching en trainingen beter gaat begrijpen als ik zeg dat ik meestal het KLEINE van het leven de GROOTSTE passie vind. Maar vind die maar eens in deze overwoekerende tijd van mogelijkheden, meningen en veranderende wereld. Veel leesplezier met de Passiebrief. Dit keer geleend van Goedele.

Vooropgesteld dat ik Goedele Liekens enkel ken van de televisie. Dat ik heel graag eens contact met haar wil hebben over passie want daar heeft ze een sterke mening over. Een mening die ik volkomen deel in haar onderstaande artikel wat zij schreef.

"WAAKVLAM:

Passie! Je zou denken: hier is een onderwerp wat geweldig bij Goedele past! Ik geef het toe, niets ergers dan een mens zonder Passie. Elk mens heeft passie nodig, of het nu is voor zijn hobby, zijn huisdier of zijn leven. Passie maakt endorfines vrij, brengt een sprankel in je ogen en zorgt ervoor dat je boeiend blijft voor jezelf en anderen. Alleen is het het meest overroepen woord dat er is. Alles moet vandaag groots en meeslepend. Verre reizen, jungletochten! Bunjispringenen skydiven! Sorry. Ik wantrouw mensen die "passioneel" leven voor extreme kicks. Vaak is het niet meer dan een leegte vullen, een roep om aandacht en liefde: kijk papa, zonder handen! Zie hoe speciaal ik ben! Hoe interessant! Hoe dapper! Zucht. Wat is er mis met Passie voelen voor hoe de madeliefjes groeien in het gras?

In relaties is het al helemaal overrated. Alle films en songs gaan over de grote allesverterende passie, alsof dat het meest zaligmakende is. Natuurlijk is vuurwerk geweldig, maar gensters sissen zo weer uit. Ik zie het om me heen. Vrienden van me gingen uiteen, want de passie was eruit. En toen had hij al snel een nieuwe "vlam". (what's in a word) en gedroeg hij zich als een tiener: gekke reisjes! Wildste seks ever! Na een paar jaar kreeg het nieuwe koppel een kind en werd de wilde seksgodin een "moedertje" en zag ik hem denken: waar ga ik nu de passie zoeken? Same old story dus. Een andere vriend van me is aan zijn vierde vrouw. Een Russische. 'He is so much passion!' kirde ze. Uhuh. Viagra passie, zul je bedoelen. Ik ging hen bezoeken toen hun baby geboren was. Hij vierde net z'n zevenstigste verjaardag. "Ik ben zo moe" bekende hij me. De arme kerel sleept zich voort uit naam van zijn passie. Maar de passie opgeven: nee, hoor. Misschien is serriële monogamie wel gewoon dommigheid.

Bij deze hou ik een pleidooi voor de waakvlam. Tieners mogen nog alle kanten opvlammen, zodat ze kunnen leren dat de steekvlam eigenlijk de doodsteek is voor een relatie, hoe snel je je kunt verbranden aan een steekvlam en hoe een smeulend vuur veel langer een heerlijke warmte verspreidt. Het beste voorbeeld van dat laatste zijn mijn ouders. Decennia lang delen ze al lief en leed. Ze gaan samen fietsen en drinken dan een biertje aan de graskant. Mijn moeders passie zijn haar kleinkinderen ('Natuurlijk moest ik de hele ochtend naar de markt. Het jochie heeft een nieuwe pijama nodig.'), mijn vaders passie is zijn tuin. Die ligt er zo gelikt bij alsof hij er met een kammetje is door gegaan. Apetrots is mijn moeder op zijn tuinierstalent, haar ogen glanzen bijna nog meer dan de zijne als het over de tuin gaat. Ze steunen elkaar onvoorwaardelijk en warmen zich dagelijks aan de eeuwig smeulende gloeikooltjes van hun liefde. De passie tussen hen is die van een intens gelukzalige zucht, en niet van het soort waarbij je hijgend naar zuurstof hapt.

Zo simpel is het. Doe gewoon in je leven waar je diep blij van wordt, al is dat niets bijzonders. Je hoéft niet bijzonder te zijn. Wees simpelweg jezelf, dan ben je al bijzonder genoeg. LIEFS GOEDELE "

Leave a Reply

*

Pieter op Facebook
Ontvang gratis de Passiebrief

Laat je inspireren door de Passieboer!

Meldt je hier aan.

Directeur Citro├źn NL over Pieter
Pieter Monsma
"Goed boeren"
"Neem eens hooi op je vork"
"Samen onze passies en talenten delen"
"Een schop onder je kont"
"Je kunt van mij de passie krijgen"
"Geen gezeik, van Passie wordt je rijk"